& valokuvaaja Aura Nukari

ÄÄRELLÄ

Yhteisötaideprojekti Oulussa, Muhoksella ja Kempeleessä syksyllä 2021

ÄÄRELLÄ -yhteisötaideprojekti

Minkä ulkopuolelle jäät? Minkä keskellä olet?

Projektin teemoja ulkopuolisuudesta sekä osallistujille ajankohtaisista asioista lähestyttiin ohjatun luovan liikkeen, kehotietoisuusharjoitusten ja liikeimprovisaation avulla. Luovan työskentelyn kautta pohdittiin millaiset tekijät vaikuttavat ulkopuolisuuden kokemusten syntyyn, sekä sitä mikä mahdollistaa läsnäolon kokemuksia ja luo yhteyttä toisten kanssa.

Työpajatyöskentelyyn voit kurkistaa alempana tällä sivulla sekä Marian Kehotuttaa-työpäiväkirjablogissa.

Projektin aikana valokuvaaja Aura Nukari toteutti sivulla ylimpänä olevan valokuvasarjan Kempeleen ryhmän kanssa sekä dokumentoi Oulun ryhmän toimintaa (mustavalkokuvat).

Projektissa olivat mukana seuraavat yhteisöt:

  • Mäntykoti ja Byströmin Ohjaamo, Oulu

  • Onnenrinteen Päivärinteen hoivakoti, Muhos

  • Toimintakeskus Zytyke, Kempele

Projektin tuotti Kultuuriosuuskunta ILMEen yhteisötaiteen tuotantokeskus.

Työpaja I 21.9.

Zytyke, Kempele ja Mäntykoti & Byström, Oulu

Ensimmäinen lähikohtaaminen kahden ihanan ja erilaisen ryhmän kanssa, yhteisten teemojen äärellä työskennellen. Tarkastellen luovan leikin ja liikkeen kautta suhdetta itseen ja omaan kehoon. Työpajatyöskentelyä taltioi Maria. Työpäiväkirjaan pääset tästä

Työpaja II 28.9.

Zytyke, Kempele ja Mäntykoti, Oulu

Toinen lähikohtaaminen ryhmien kanssa jatkaen edellisen kerran teemojen parissa työskentelyä ja ihmetellen uusia aiheita ja alati muuttuvia tilanteita. Syysaurinko ja ruskan hehku houkutteli Kempeleen ryhmän työskentelemään myös ulkona. Työpajatyöskentelyä taltioi Maria. Työpäiväkirjaan pääset tästä

Työpaja III 5.10.

Zytyke, Kempele ja Mäntykoti, Oulu

Kolmas lähikohtaaminen ryhmien kanssa tarjosi työskentelyä jo tutuksi käyneiden teemojen parissa, mutta myös uusia oivalluksia ja löytöjä, niin itsestämme kuin toisistamme. Pienet puiset ystävät toimivat peileinä ja toivat näkyväksi hetken esiin nostamia tärkeitä tuntoja, aatoksia ja haaveita. Työpajatyöskentelyä taltioi Maria. Työpäiväkirjaan pääset tästä

Työpaja IV 19.10.

Zytyke, Kempele ja Mäntykoti, Oulu

Neljännellä työpajakerralla rakennettiin luovan liiketyöskentelyn ohella asetelmia tämänhetken tärkeistä asioista, arjen ulkopuolella olevista kaipauksista ja haaveista ja näiden asioiden herättämistä tunteista, elämän monista sävyistä. Työpajatyöskentelyä taltioi Maria. Työpäiväkirjaan pääset tästä

Työpaja V 2.11.

Zytyke, Kempele ja Mäntykoti, Oulu

Viidennellä ja viimeisellä työpajakerralla mukana oli valokuvaaja Aura Nukari dokumentoimassa työpajatunnelmia. Mäntykodilla Aura solahti sulavasti joukkoon kameransa kanssa ja työpajatunnelma oli yhtä iloinen ja vapautunut, kuin muillakin kerroilla. Toisaalta kameran läsnäolo toi oman erityisen juhlavan lisänsä Mäntykodin ryhmän viimeiseen tapaamiskertaan. Työpäiväkirjaan pääset tästä

Työpajat 29.-30.11.

Onnenrinne, Muhos

Korona toi haasteita myös tämän projektin toteutukseen, kun alkusyksyn vierailukielto viivästytti työskentelyn käynnistämistä Muhoksen ryhmän kanssa. Marraskuun lopussa pääsimme vihdoin toteuttamaan työpajat myös Onnenrinteen Päivärinteen hoivakodissa. Pimenevien loppusyksyn iltapäivien iloksi loimme kaksi värikylläistä ja liikkeen täyteistä tuokiota yhdessä Onnenrinteen reippaiden rouvien kanssa. Työpajatunnelmia taltioi Maria sekä Onnenrinteeltä Annika.

Ensimmäisenä päivänä tulimme tutummiksi toisillemme kuvakorttien herättämien muistojen ja merkityksellisten asioiden jakamisen kautta. Musiikki johdatteli meidät luovalle keholliselle matkalle etsimään omassa kehossa hyvältä tuntuvaa liikettä. Kevyesti liikkuvat huivit antoivat lisälaajuutta liikkeisiin luoden tilaan monisävyisiä tanssin ja energian pyörteitä.

Puisten croquis-nukkien avulla tarkastelimme suhdetta itseemme ja kehoomme. Paljaat ja pelkistetyt nukkehahmot johdattivat yhteisen tanssin myötä pitelijänsä erilaisiin mielenmaisemiin ja tarinoihin. Työpajan päätteeksi nuket ympäröitiin päivän merkityksellisillä kuvilla ja väreillä.

Toisena päivänä tarkastelimme värikorttien avulla päivän tuntoja ja tunnelmia. Lempivärien ohella esiin nousi myös laajemmin elämässä tärkeiksi koettuja asioita ja arvoja.

Liiketyöskentelyssä etsimme omassa kehossa hyvältä tuntuvaa liikettä ja hyvän olon asentoja, luoden kehoillamme eläviä ja alati muuntuvia veistoksia. Puiset nuket saivat sittemmin tuoda tämän luovan, kehollisen tutkimisen löydökset konkreettisesti näkyviksi ja itsen ulkopuolella tarkasteltaviksi.

Kun kokonaisuuteen lisättiin vielä värikkäiden huivien inspiroiman liikkeen pyörteilevää ja kevyttä energiaa, kiteytti yksi osallistujista työpajan päätösasetelmaa tarkastellessaan seuravasti: “Värikylläinen ja moniliikkeinen piiritanssi.” Kerrassaan osuva kuvaus työpajan sisällöstä!